کد خبر: ۷۹۲۱۵۸
تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۷ - ۱۷:۲۹
تعداد بازدید: ۲۱۹
بسیاری از کشورهای جهان از هژمونی دلار گلایه دارند و معتقدند امتیاز بیش از اندازه‌ای به آن داده شده
علاوه بر چین، روسیه و ایران که تاریخ طولانی رقابت با امریکا را دارند، اکنون افزایش خصومت امریکا نسبت به اتحادیه اروپا به خصوص آلمان نیز نگرانی‌های اروپایی‌ها را افزایش داده و آنان را به این نتیجه رسانده که نمی‌توان به امریکا اعتماد کرد.
تبعات تحریم‎های ترامپ برای به نظر می‌رسد تحریم‌های ترامپ علیه ایران در کوتاه‌مدت به ضرر اقتصاد ایران و در بلندمدت به ضرر هژمونی دلار و اقتصاد خود آمریکا باشد. 

به گزارش خبرداغ ؛ نشریه "آسیاتایمز" با اشاره به اینکه چگونه سیاست‌های تحریمی آمریکا علیه سایر کشورها می‌تواند به ضرر دلار تمام شود، می‌نویسد: "سالهاست که دلار در قلب مالی جهان جایگزین طلا شده است. بسیاری از کشورهای دیگر از هژمونی دلار گلایه دارند و معتقدند امتیاز بیش از اندازه‌ای به آن اختصاص داده شده است. هنوز هم دلار بر اقتصاد جهانی تسلط دارد و به پس انداز اصلی دولت‌های خارجی و شرکت‌ها و اشخاص تبدیل شده است. یکی دیگر از جنبه‌های پرکاربرد دلار نقش مرکزی آن در سیستم مالی بین‌المللی در سیستم سوئیفت است. انجمن ارتباطات بین المللی مالی بین‌بانکی که در سرتاسر جهان با عنوان اختصاری سوئیفت شناخته شده بیش از 11 هزار موسسه مالی را به یکدیگر متصل می‌کند. مقر این شرکت در بروکسل قرار دارد. امریکا در سالیان گذشته با استفاده از تسلط دلار بر نظام مالی جهانی با اعمال تحریم‌های خود علیه کشورها از این موضوع به عنوان اهرمی برای فشار و اعمال خواسته‌های خود به خصوص در مورد کشورهایی چون ایران و کوبا استفاده کرده است. مشکل اساسی آنجاست که تلاش‌های امریکا برای سیاستگذاری‌های تحریمی منجر به توقف استفاده کشورهای تحریم‌شده از سوئیفت می‌شود و این به گونه‌ای استفاده به عنوان یک ابزار سیاسی از سیستمی مالی توسط امریکا علیه کشورهایی چون ایران و احتمالا روسیه است. این موضوع می‌تواند در بلندمدت نتیجه معکوس برای امریکا داشته باشد و اعتبار و هژمونی دلار را زیر سوال ببرد". 


"آسیا تایمز" در ادامه با اشاره به چگونگی به چالش کشیده شدن هژمونی دلار در صورت ادامه استفاده امریکا از سوئیفت به عوان ابزار سیاسی و اعمال تحریم علیه دیگر کشورها می‌نویسد: "هر قدر که امریکا اعلام کند دسترسی به اصطلاح بازیگران بد را به سوئیفت قطع می‌کند، این موضوع بیشتر به سایر کشورها اثبات خواهد کرد که سوئیفت به عنوان یک شبکه بانکی بین‌المللی بی‌طرف نیست و به ابزار اعمال قدرت امریکا به صورت خودسرانه تبدیل شده است. در آن صورت کشورهای دیگر به فکر ایجاد نهادهای موازی و یا جایگزین سوئیفت برای ارتباطات بین‌بانکی خود خواهند افتاد. این موضوع سبب کاهش نقدینگی دلار و افزایش نقدینگی و کاربرد ارزهای جایگزین دیگر خواهد شد که احتمالا سیستم جدید از آن حمایت خواهد کرد. این موضوع سبب می‌شود تا کاربران بیشتری بتوانند از شبکه جایگزین اسنفاده کنند و منافع کلی آن برای همه کاربران افزایش خواهد یافت. این موضوع به ضرر سوئیفت خواهد بود و چشم انداز هژمونی فعلی دلار را در آینده در معرض چالشی دیگر قرار خواهد داد. ترامپ ممکن است مدعی شود که چند عضو جامعه جهانی را مجازات می‌کند اما واقعیت ان است که واشنگتن اکنون هم به عنوان قاضی، هم هیئت‌منصفه و هم مجری قانون عمل می‌کند. این در حالیست که اتحادیه اروپا، چین و روسیه درباره ایران نظر کاملا متفاوتی دارند. از نگاه آن کشورها استفاده سیاسی امریکا از سوئیفت باعث ایجاد یک سابقه شوم می‌شود. آنان نگران می‌شوند؛ چرا که با خود خواهند گفت ممکن است یک روز در مورد ایران این مسئله روی دهد و روز بعد برای روسیه یا هر کشور دیگری". 

این نشریه در ادامه اشاره می‌کند که علیرغم آنکه پوتین اعلام کرده که احتمالا از پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای میان برد خارج می‌شود و تسلیحات بیشتری را به جدایی‌طلبان اوکراینی می‌فروشد -و این‌ها نشانه‌ای از رویکرد تهاجمی مسکو است- اما به نظر می‌رسد روس‌ها در جلب حمایت به خصوص از جانب چینی‌ها برای ایجاد یک سیستم جایگزین سوئیفت در حال موفقیت هستند. چین اکنون در جنگ تجاری با امریکاست و انگیزه لازم برای پیوستن به اقدام روسیه برای ایجاد سیستم جایگزین سوئیفت را دارد. اگر این اقدام موفقیت‌آمیز باشد تغییر پیچیده تازه‌ای برای ساختارهای موجود خواهد بود. از سوی دیگر، علاوه بر چین، روسیه و ایران که تاریخ طولانی رقابت با امریکا را دارند، اکنون افزایش خصومت امریکا نسبت به اتحادیه اروپا به خصوص آلمان نیز نگرانی‌های اروپایی‌ها را افزایش داده و آنان را به این نتیجه رسانده که نمی‌توان به امریکا اعتماد کرد. وزیر خارجه المان نیز بی‌طرفی سیاسی سوئیفت را زیر سوال برده است. اقدامات اروپایی‌ها برای ایجاد سیتسم مستقل از سوئیفت در حال انجام است. کمیسیون اروپایی در حال ایجاد سیستم موازی سوئیفت است که به ایران اجازه می دهد تا با بانک‌های اروپایی در تماس باشد. البته این سازوکار هنوز موفقیتی کسب نکرده چرا که اکثر بانک‌های اروپایی و شرکت‌های تجاری اروپا از تحریم امریکا آسیب دیده‌اند و به دلیل حضور در بازار امریکا مایل به مواجه شدن با مجازات نقض تحریم امریکا نیستند". 

خبرگزاری "رویترز" اما با انتشار گزارشی به تاثیر منفی تحریم‌های امریکا بر کسب و کارهای ایرانی پرداخته است. این خبرگزاری می‌نویسد: "یک شرکت ایرانی که به تولید نوشیدنی می‌پرداخت پس از 16 سال خط تولید خود را متوقف کرده و ده‌ها تن از کارگران‌اش را اخراج کرده است. علت این موضوع تحریم‌های امریکا و افزایش قیمت مواد اولیه وارداتی است. "فرزاد رشیدی" مدیر عامل آن شرکت گفته است که اکنون تمام 45 کارگر‌اش بیکار هستند و راننده تاکسی شده‌اند و زنان کارگر نیز به خانه بازگشته و خانه‌داری می‌کنند".

 خبرنگار "رویترز" با چندین صاحب کسب و کار در ایران صحبت کرده است. شواهد نشان می‌دهند که دها شرکت مجبور به توقف فعالیت خود و مجبور به اخراج کارگران شده‌اند. به نظر می‌رسد در فضای خصمانه ایجاد شده امکان فعالیت راحت تجاری و اقتصادی در ایران وجود ندارد. ارزش ریال نیز کاهش یافته است. علت اصلی آن نیز تحریم‌های امریکا علیه خرید دلار، و تجارت طلا و صنعت خودروی ایران و تحریم بخش‌های حیاتی نفتی و بانکی بوده است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظر شما
در زمینه ی انشار نظرات مخاطبان رعایت چند نکته ضروری است
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید خبر داغ مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است خبر داغ از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب, توهین یا بی احترامی به اشخاص ,قومیت ها, عقاید دیگران, موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه های دین مبین اسلام باشد معذور است. نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نام:
ایمیل:
* نظر: